DON WILLIAMS – ESPECIALLY FOR YOU / LISTEN TO THE RADIO / YELLOW MOON

Bijna twee jaar geleden, op 8 september 2017 om precies te zijn, bereikte ons het tragische nieuws van het overlijden op 78-jarige leeftijd van de Amerikaanse countryzanger Don Williams. Een chronische bronchitis lag aan de basis van zijn veel te vroege heengaan. Wij herinneren ons deze sympathieke man als iemand met een warme en diepe bas-baritonstem. Hij was een zanger die onze jeugdjaren heeft opgefleurd met zijn countryballads “I Believe In You” uit 1981 en “You’re My Best Friend”, “Tulsa Time” en “Some Broken Hearts Never Mend” uit 1982.

Begin jaren ’60 startte Don Williams zijn muzikale carrière als lid van het folktrio ‘The Pozo-Seco Singers’, maar het grote succes kwam er toch pas toen hij in 1971 aan een solocarrière begon en een jaartje later zijn eerste album “Volume One” op de markt bracht. In totaal 52 van zijn liedjes kwamen in de Amerikaanse ‘Billboard Country’-hitlijsten terecht en 17 van zijn songs haalden er de nummer 1-positie. Hij werd ook opgenomen in ‘The Country Music Hall Of Fame’ in 2010 en in het elitaire ‘The Grand Ole Opry’. Heel even was hij ook actief als acteur in cowboyfilms als ‘Smokey & The Bandit II’ en ‘The Dukes Of Hazzard: Reunion!’.

In totaal bracht Don Williams zo’n dertigtal albums uit en drie daarvan werden nu door het om zijn heruitgaven van oude vinylplaten uit de jaren ’70 en ’80 gekende Britse platenlabel ‘Beat Goes On Records’ samengebundeld op een dubbel-cd. Het gaat om de albums “Especially For You” uit 1981, “Listen To The Radio” uit 1982 en “Yellow Moon” uit 1983. Opvallend feit bij deze drie platen is dat Don Williams er 30 liedjes brengt die allemaal door anderen werden gecomponeerd, ondanks het feit dat hij zelf ook een uitstekende songschrijver was.

Pas later in zijn carrière begon hij meer en meer eigen composities in zijn repertoire op te nemen. Er werden zelfs heel wat van zijn eigen nummers gecoverd door andere countryartiesten, zoals Johnny Cash, Alison Krauss, Kenny Rogers en Waylon Jennings en ook pop- en rocksterren zoals Eric Clapton, ‘Lambchop’ en Bonnie ‘Prince’ Billy waagden zich ooit aan een coverversie van een Don Williams-song. Dat hij dus terecht in het lijstje van notoire countryvedetten thuishoort staat voor ons buiten kijf.

(valsam)

 

 

TRACKLIST
Disc One:

ESPECIALLY FOR YOU
Fairweather Friends
I Don’t Want To Love You
Years From Now
Lord, I Hope This Day Is Good
Especially You
If I Needed You
Now And Then
Smooth Talking Baby
I’ve Got You To Thank For That
Miracles
LISTEN TO THE RADIO
Listen To The Radio
If Hollywood Don’t Need You
Don’t Stop Loving Me Now
Only Love
Fool, Fool Heart
Mistakes
I Can’t Get To You From Here
Standin’ In A Sea Of Teardrops
If She Just Helps Me Get Over You
Help Yourselves To Each Other
Disc Two:

YELLOW MOON
Stay Young
I’m Still Looking For You
The Story Of My Life
Wrong End Of The Rainbow
Yellow Moon
Love Is On A Roll
Pressure Makes Diamonds
If Love Gets There Before I Do
I’ll Take Your Love Anytime
Nobody But You

Artiest info
Website  
 

Label: Beat Goes On Records

video